Πρόγραμμα Ψηφιακή Ευρώπη (DEP)
Το Πρόγραμμα Ψηφιακή Ευρώπη (DEP) είναι μια πρωτοβουλία χρηματοδότησης της ΕΕ που στοχεύει στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ευρώπης. Επικεντρώνεται στην ανάπτυξη προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών και υποδομών, προς όφελος των πολιτών, των επιχειρήσεων και των δημόσιων διοικήσεων σε όλη την ΕΕ. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στον Επίσημο Ιστότοπο του Προγράμματος “Ψηφιακή Ευρώπη”.
Κύριοι Στόχοι |
---|
- Ενίσχυση Ψηφιακών Δυνατοτήτων: Ενδυνάμωση των ικανοτήτων της Ευρώπης σε τομείς όπως η υπερυπολογιστική (high performance computing), η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια και οι προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες.
- Υποστήριξη Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) και Δημόσιων Διοικήσεων: Βοήθεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και τις δημόσιες διοικήσεις για την υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών.
- Προώθηση της Ψηφιακής Καινοτομίας: Ενίσχυση της καινοτομίας μέσω των Ευρωπαϊκών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας (EDIHs) και υποστήριξη της ανάπτυξης προηγμένων τεχνολογιών.
Ειδικοί Στόχοι |
---|
Το Πρόγραμμα Ψηφιακή Ευρώπη χρηματοδοτεί έργα σε έξι βασικούς τομείς ή Ειδικούς Στόχους (SOs).
SO1: Υπερυπολογιστική (High Performance Computing - HPC)
- Ανάπτυξη των ικανοτήτων της ΕΕ στην υπερυπολογιστική και επεξεργασία δεδομένων, επιτυγχάνοντας εξαιρετικά υψηλή υπολογιστική ισχύ για την επίλυση σύνθετων και απαιτητικών προβλημάτων.
- Η υπερυπολογιστική χρησιμοποιεί εξαιρετικά ισχυρούς υπολογιστές που λειτουργούν με χιλιάδες επεξεργαστές ταυτόχρονα, επιτρέποντας την ταχεία ανάλυση τεράστιων όγκων δεδομένων. Είναι απαραίτητη για εφαρμογές που απαιτούν σημαντική υπολογιστική ισχύ, όπως η πρόγνωση καιρού, η επιστημονική έρευνα και οι προσομοιώσεις.
- Το πρόγραμμα στοχεύει στην πρόσβαση σε υπερυπολογιστές για το δημόσιο συμφέρον, συμπεριλαμβανομένων τομέων όπως η υγεία, το περιβάλλον, η ασφάλεια και η βιομηχανία, καθώς και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ).
- Το EuroHPC Joint Undertaking (EuroHPC JU) διαχειρίζεται την υπερυπολογιστική υποδομή της ΕΕ, με στόχο την ανάπτυξη ενός καινοτόμου και ανταγωνιστικού οικοσυστήματος υπολογιστών υψηλής απόδοσης/υπερυπολογιστών.
SO2: Τεχνητή Νοημοσύνη, Δεδομένα & Υποδομές Cloud
- Ανάπτυξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης (AI) και οικοσυστημάτων που προωθούν την καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη.
- Ενίσχυση των δυνατοτήτων της ΕΕ στην τεχνητή νοημοσύνη, βοηθώντας τις επιχειρήσεις και τις δημόσιες διοικήσεις να γίνουν πιο ψηφιακές και διευκολύνοντας την ασφαλή πρόσβαση σε μεγάλα σύνολα δεδομένων και αποθήκευση σε ενεργειακά αποδοτικά συστήματα cloud / υπολογιστικού νέφους.
- Κατά τα πρώτα χρόνια του Προγράμματος “Ψηφιακή Ευρώπη” , η εστίαση ήταν στην οικοδόμηση ισχυρής υποδομής Τεχνητής Νοημοσύνης, δεδομένων και cloud/ υπολογιστικού νέφους. Αυτό οδήγησε στη δημιουργία Κέντρων Δοκιμών και Πειραματισμού (TEFs), τομέων δεδομένων και ανοιχτού κώδικα υποδομών Cloud-to-Edge.
- Ανάπτυξη πλατφόρμας με κατάλογο υπερσύγχρονων/προηγμένων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης και υποστήριξη της εφαρμογής του Κανονισμού για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI Act).
SO3: Κυβερνοασφάλεια & Εμπιστοσύνη
- Ενίσχυση των δυνατοτήτων κυβερνοασφάλειας της ΕΕ για την προστασία κρίσιμων ψηφιακών υποδομών και δεδομένων.
- Υποστήριξη της ΕΕ για να επιτύχει υψηλό επίπεδο ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Δεδομένου του υψηλού αριθμού διαδικτυακών υπηρεσιών, η κυβερνοασφάλεια είναι ζωτικής σημασίας. Παρουσιάζει επίσης μια οικονομική ευκαιρία, με την παγκόσμια αγορά προϊόντων και υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας (π.χ. τείχη προστασίας, λογισμικό προστασίας από ιούς, εργαλεία κρυπτογράφησης και ευπάθεια ιστού σαρωτές) να επεκτείνεται κατά 15-20% ετησίως.
- Δημιουργία ευρωπαϊκών υποδομών κυβερνοασφάλειας, γνωστές ως "ασπίδα στον κυβερνοχώρο"/ “ψηφιακή ασπίδα” (cyber shield), και προώθηση της ευρείας υιοθέτησης σύγχρονων πρακτικών και εξοπλισμού κυβερνοασφάλειας. Η ΕΕ στοχεύει στην ενίσχυση της ψηφιακής ανεξαρτησίας της, βασιζόμενη σε ασφαλείς υποδομές δεδομένων, δίκτυα και επικοινωνίες.
Οι περισσότερες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του παραπάνω στόχου αποτελούν μέρος ειδικού προγράμματος εργασίας, το οποίο διαχειρίζεται το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βιομηχανικών, Τεχνολογικών και Ερευνητικών Ικανοτήτων για την Κυβερνοασφάλεια (ECCC), το οποίο συνεργάζεται με ένα Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Συντονισμού (NCCs) για τη διαχείριση επενδύσεων κυβερνοασφάλειας στην ΕΕ.
📌 Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον ιστότοπο του European Cybersecurity Competence Centre (ECCC) και της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας (ΕΑΚ).
SO4: Προηγμένες Ψηφιακές Δεξιότητες
- Προώθηση πρωτοβουλιών κατάρτισης και εκπαίδευσης για τον εξοπλισμό του εργατικού δυναμικού με τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες.
- Υποστήριξη προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης στον τομέα των δεδομένων, της τεχνητής νοημοσύνης, της κυβερνοασφάλειας, της κβαντικής πληροφορικής και της υπολογιστικής υψηλών επιδόσεων (HPC). Οι δράσεις στο πλαίσιο αυτού του στόχου στηρίζουν τη συνεργασία μεταξύ έρευνας και επιχειρήσεων και ο στόχος είναι να βελτιωθεί η ικανότητα καλλιέργειας και προσέλκυσης ψηφιακών ταλέντων.
- Βελτίωση δεξιοτήτων των εργαζομένων μέσω δράσεων, προγραμμάτων κατάρτισης (Reskilling και Upskilling), , ψηφιακών ταχύρρυθμων σεμιναρίων για ΜΜΕ (Digital Crash Courses for SMEs),ανάλυσης τάσεων, προώθησης της ισότητας των φύλων στην τεχνολογία και δημιουργία Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων για Δεξιότητες.
SO5: Ανάπτυξη & Διαλειτουργικότητα Ψηφιακών Υπηρεσιών / Ανάπτυξη: επιτάχυνση της βέλτιστης χρήσης των τεχνολογιών, Ψηφιακές Δυνατότητες και Διαλειτουργικότητα.
- Εστίαση στην αποτελεσματική χρήση των ψηφιακών ικανοτήτων σε βασικούς τομείς όπως η Πράσινη Συμφωνία, οι ΜΜΕ και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των δημόσιων αρχών.
- Χρηματοδότηση υπηρεσιών όπως blockchain, ψηφιοποίηση δημόσιων διοικήσεων, ψηφιακή εμπιστοσύνη και ασφάλεια διαδικτύου για παιδιά.
- Διασφάλιση χρηματοδότησης για συνεχιζόμενες δραστηριότητες από προηγούμενα προγράμματα για τη διατήρηση της συνέχειας των υπηρεσιών.
SO6: Ημιαγωγοί & Πρωτοβουλία "Chips for Europe"
- Αντιμετώπιση της έλλειψης ημιαγωγών και προώθηση της ανάπτυξης ικανοτήτων, μέσω της πρωτοβουλίας “Chips for Europe”. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τα Μικροκυκλώματα (Chips Act), επιδιώκει να ενισχύσει το ευρωπαϊκό οικοσύστημα ημιαγωγών και την τεχνολογική ηγεσία της Ευρώπης και θα υλοποιηθεί από τον κοινό οργανισμό Chips (Chips JU).
- Το Chips Joint Undertaking (Chips JU), που χρηματοδοτείται από τα Προγράμματα “Ψηφιακή Ευρώπη” και “Horizon Europe”, είναι μια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που υποστηρίζει την έρευνα, την ανάπτυξη και την παραγωγή ημιαγωγών στην Ευρώπη.
- Διάθεση 61,7 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του Ταμείου Μικροκυκλωμάτων για την υποστήριξη των ΜΜΕ.
Προγράμματα Εργασίας & Προσκλήσεις Υποβολής Προτάσεων |
---|
📌 Τα Προγράμματα Εργασίας (Work Programmes) καθορίζουν τους στόχους, το αντικείμενο, τα αναμενόμενα αποτελέσματα και τις διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις για κάθε περίοδο.
📌 Για κάθε πρόσκληση υποβολής προτάσεων (calls) στο DEP, υπάρχει ξεχωριστό έγγραφο πρόσκλησης με λεπτομερή περιγραφή.
📌 Οι προσκλήσεις δημοσιεύονται στην Πύλη Χρηματοδότησης & Διαγωνισμών της ΕΕ (Funding & Tenders Portal).
🔗 Βρείτε τα Προγράμματα Εργασίας του DEP εδώ.
🔗 Ανοικτές προσκλήσεις και σχετικά έγγραφα μπορείτε να βρείτε στην Πύλη Χρηματοδότησης & Διαγωνισμών της ΕΕ.
Αν χρειάζεστε βοήθεια, μπορείτε να στείλετε email στα ελληνικά σημεία επαφής για το πρόγραμμα Ψηφιακή Ευρώπη.
Επισημαίνεται πως το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης συμμετέχει και στο έργο DEP4ALL ώστε, μέσω των ορισμένων Εθνικών Σημείων Επαφής, να παρέχει βοήθεια και συνδρομή προς το κοινό (σε διαχειριστικά ζητήματα, τη συγγραφή προτάσεων, την αναζήτηση εταίρων κ.α.).