3.faqs ok
3. Ερωτήσεις Παρόχων Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης
3.1 Ως υποψήφιος πάροχος PEPPOL για την Ελλάδα, σε ποια βήματα πρέπει να προβώ ώστε να καταστώ Πιστοποιημένος Πάροχος Υπηρεσιών PEPPOL (PEPPOL Service Provider);
Τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει ένας οικονομικός φορέας για να πιστοποιηθεί ως επίσημος Πάροχος Υπηρεσιών PEPPOL είναι τα ακόλουθα:
1. Να επισκεφθεί το επίσημο web site του οργανισμού OPEN PEPPOL AISBL προς γενικότερη ενημέρωση.
2. Να ανατρέξει στην ιστοσελίδα "Join OpenPEPPOL" https://peppol.eu/get-involved/join-openpeppol/ για να ανακτήσει την ηλεκτρονική ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ (Registration Form) στέλνοντας σχετικό email στη διεύθυνση info@peppol.eu.
3. Να συμπληρώσει την Αίτηση Εγγραφής ως υποψήφιος Πάροχος υπηρεσιών Access Point ή/και Service Metadata Publisher, να υποβάλει την Αίτηση Εγγραφής στον OPEN PEPPOL και να εξοφλήσει τα τέλη εγγραφής. Με την έγκριση της Αίτησης Εγγραφής από τον οργανισμό ο υποψήφιος Πάροχος αποκτά την ιδιότητα του Open PEPPOL member (https://peppol.eu/who-is-who/openpeppol-member-list-2/).
4. Η Συντονιστική Αρχή PEPPOL (PEPPOL Coordinating Authority) συστήνει στον υποψήφιο Πάροχο να συνάψει τη συμφωνία "Transport Infrastructure Agreement" με την Εθνική Αρχή PEPPOL τοπικά, στη χώρα της έδρας του φορέα, που για την Ελλάδα είναι η ΓΓΠΣΨΔ (https://www.gsis.gr/e-invoice).
5. Ο υποψήφιος Πάροχος έρχεται σε επαφή με τη ΓΓΠΣΨΔ η οποία έχει αναλάβει το ρόλο της Εθνικής Αρχής PEPPOL με δικαιοδοσία B2B και B2G συναλλαγές στην Ελλάδα, και αιτείται τo έγγραφο της Συμφωνίας Transport Infrastructure Agreement (TIA) στο email : peppol@gsis.gr.
6. Η ΓΓΠΣΨΔ ελέγχει τα έγγραφα που προσκομίζει ο υποψήφιος Πάροχος (βλέπε 3.2) και προεγκρίνει ή απορρίπτει την αίτησή του.
7. Στην περίπτωση θετικής προέγκρισης η ΓΓΠΣΨΔΔ αποστέλλει στον υποψήφιο Πάροχο προς μελέτη και συνυπογραφή τη Συμφωνία TIA.
8. ΓΓΠΣΨΔΔ και υποψήφιος Πάροχος συμφωνούν και συνυπογράφουν την TIA.
9. Ο υποψήφιος Πάροχος αιτείται στον οργανισμό OPEN PEPPOL (στο Peppol Service Desk https://openpeppol.atlassian.net/servicedesk/customer/portal/1 ) τη χορήγηση του πιστοποιητικού TEST PKI.
10. Ο Οργανισμός, με τη σύμφωνη γνώμη της ΓΓΠΣΨΔ, αποστέλλει το TEST PKI και ο υποψήφιος Πάροχος εκτελεί τα σενάρια δοκιμών που εμπεριέχει.
11. Με την επιτυχή έκβαση των ελέγχων του TEST PKI και την έγκρισή τους, ο οργανισμός OPEN PEPPOL σε συνεργασία με τη ΓΓΠΣΨΔ αποστέλλει στον υποψήφιο Πάροχο το PRODUCTION PKI, του απονέμει το ρόλο του Πιστοποιημένου Παρόχου Υπηρεσιών PEPPOL και δημοσιεύει τα στοιχεία του στη λίστα https://peppol.eu/who-is-who/peppol-certified-aps/. Περισσότερες λεπτομέρειες στο σύνδεσμο https://www.gsis.gr/peppol
3.2 Ως υποψήφιος Πάροχος PEPPOL τι δικαιολογητικά πρέπει να προσκομίσω στην Εθνική Αρχή PEPPOL για να προχωρήσει η Εθνική Αρχή τη διαδικασία πιστοποίησης;
Η Εθνική Αρχή PEPPOL για να προεγκρίνει ένα υποψήφιο Πάροχο υπηρεσιών PEPPOL που είναι εγκατεστημένος στην Ελλάδα, θα πρέπει να έχει στη διάθεσή της επίσημα έγγραφα, όπως ενδεικτικά και κατ΄ελάχιστον αναφέρονται παρακάτω, τα οποία αποδεικνύουν τη νομική - οικονομική φερεγγυότητα του υποψήφιου Παρόχου και την τεχνολογική επάρκεια των ΤΠΕ υποδομών μέσω των οποίων πρόκειται να προφέρει υπηρεσίες PEPPOL :
- Επίσημο ισχύον Καταστατικό της εταιρείας που να είναι δημοσιευμένο στο Γ.Ε.ΜΗ.
- Πιστοποιητικό περί "Μη Αίτησης Πτώχευσης".
- Πιστοποιητικό περί "Μη Έκδοσης Απόφασης Πτώχευσης".
- Πιστοποιητικό Φορολογικής Ενημερότητας.
- Πιστοποιητικό Μητρώου του πληροφοριακού συστήματος TAXIS της ΑΑΔΕ.
- Τεκμηρίωση και διαγραμματική απεικόνιση υποδομών ΤΠΕ, συμπεριλαμβανομένων δικτύων, κεντρικών εξυπηρετητών και περιφερειακού εξοπλισμού
- Τεκμηρίωση και διαγραμματική απεικόνιση λογισμικού εφαρμογών και λογισμικού συστήματος (λειτουργικό σύστημα, βάσεις, middleware, αρχεία και αποθετήρια δεδομένων), συμπεριλαμβανομένων και των πόρων που καταναλώνουν σε υποδομές και συστήματα ΤΠΕ .
- Τεκμηρίωση απομεμακρυσμένης πρόσβασης και διαλειτουργικότητας με τρίτα συστήματα (απευθείας, μέσω διαδικτυακών υπηρεσιών).
- Τεκμηρίωση Διαδικασιών και μέτρων Αποθήκευσης , Επανακτησιμότητας και Διαθεσιμότητας Δεδομένων.
- Τεκμηρίωση Μέτρων Ασφάλειας και Προστασίας των Υποδομών.
- Τεκμηρίωση Σχεδίου και Διαδικασιών Επιχειρησιακής Συνέχειας.
- Τεκμηρίωση Πολιτικών, Μέτρων και Σχεδίου Ασφάλειας Δεδομένων εν κινήσει και σε αποθήκευση.
- Συμβόλαια Συντήρησης και Τεχνικής Υποστήριξης με τρίτες εταιρίες.
- Τεκμηρίωση πρόσβασης χρηστών
Για τον πλήρη κατάλογο των απαιτούμενων εγγράφων ο υποψήφιος πάροχος καλείται να επικοινωνήσει με την Εθνική Αρχή PEPPOL στο email peppol@gsis.gr
3.3 Τι χρειάζεται να κάνω για να μπορώ να αποστείλω Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο Δημοσίων συμβάσεων για λογαριασμό των πελατών μου;
Ως Πάροχος υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης προς το Ελληνικό Δημόσιο με έδρα το εξωτερικό και πελάτες προμηθευτές του Ελληνικού Δημοσίου με έδρα το εξωτερικό, θα πρέπει:
- να είστε πιστοποιημένος από τον οργανισμό OPEN PEPPOL AISBL ή/και την Εθνική Αρχή PEPPOL της χώρας που είναι η έδρα της εταιρείας.
- να έχετε ολοκληρώσει με επιτυχία τον κύκλο των σεναρίων ελέγχου του ΚΕΔ. Για τον προγραμματισμό και την πραγματοποίηση ελέγχων θα πρέπει να απευθυνθείτε στο : kedsupport@gsis.gr
Ως υποψήφιος Πάροχος υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης στην Ελλάδα Προμηθευτών με έδρα στην Ελλάδα προς το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να έχετε:
- Πιστοποίηση παρόχου κατά PEPPOL από τον Οργανισμό OPEN PEPPOL AISBL ή/και την Εθνική Αρχή PEPPOL δηλ. τη ΓΓΠΣΨΔΔΔ., ώστε να καταχωρηθείτε στη λίστα https://peppol.eu/who-is-who/openpeppol-member-list-2/
- Πιστοποίηση Αδειοδοτημένου λογισμικού Παρόχου Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης που να έχει λάβει άδεια καταλληλότητας για Υπηρεσίες Παρόχου Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων (ΥΠΑΗΕΣ) από την ΑΑΔΕ ( https://www.aade.gr/adeiodotimena-logismika-parohon-ilektronikis-timologisis ).
- Να έχετε ολοκληρώσει με επιτυχία τον κύκλο των σεναρίων ελέγχου του ΚΕΔ. Για τον προγραμματισμό και την πραγματοποίηση ελέγχων θα πρέπει να απευθυνθείτε στο : kedsupport@gsis.gr
Το τρέχον στάδιο ένταξης υποψηφίων παρόχων στην B2G Ηλεκτρονική Τιμολόγηση μπορει να ανευρεθεί στο σχετικό πίνακα στη διεύθυνση https://www.gsis.gr/parohoi-ypiresion-ilektronikis-timologisis
Ως υποψήφιος Πάροχος με έδρα εκτός Ελλάδος, υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης στην Ελλάδα για Προμηθευτές του Ελληνικού Δημοσίου με έδρα στην Ελλάδα, οφείλει είτε να δημιουργήσει θυγατρική εταιρεία στην Ελλάδα (με ελληνικό ΑΦΜ και ΓΕΜΗ) η οποία θα είναι πιστοποιημένη ΥΠΑΗΕΣ κατά ΑΑΔΕ και πιστοποιημένη κατά PEPPOL, ώστε η θυγατρική να χειρίζεται τα συγκεκριμένα Η.Τ Ελλήνων προμηθευτών της μητρικής εταιρείας, είτε να συμβληθεί με Έλληνα, τοπικό πάροχο ΥΠΑΗΕΣ και πιστοποιημένο κατά PEPPOL και να προωθεί (συστεμικά) σε αυτόν τα Η.Τ των πελατών του Ελλήνων Προμηθευτών του Ελληνικού Δημοσίου και εν συνεχεία ο συγκεκριμένος τοπικός πάροχος με τη σειρά του να αποστέλλει τα ηλεκτρονικά τιμολόγια στις Αναθέτουσες Αρχές.
3.4 Ποια μηνύματα ανταλλάσσονται μεταξύ πωλητή και αγοραστή;
Βλέπε σχετικό ερώτημα 2.12
3.5 Πότε πρέπει να αποστέλλεται το Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο στο ΚΕΔ;
Ο Πάροχος αποστέλλει την σύνοψη του Ηλεκτρονικού Τιμολογίου αρχικά στο myDATA σε πραγματικό χρόνο. Μετά την επιτυχή παραλαβή της σύνοψης από το myDATA, συμπληρώνονται αυτόματα τα κατάλληλα πεδία (ΜΑΡΚ κλπ) στο ΗΤ και στη συνέχεια το αποστέλλει στο ΚΕΔ.
3.6 Πως εξασφαλίζεται η ορθότητα των πεδίων δρομολόγησης του Ηλεκτρονικού Τιμολογίου που πρόκειται να αποσταλούν;
Το ΚΕΔ προσφέρει διαδικτυακή υπηρεσία (web service) με την οποία ελέγχεται η ορθότητα των πεδίων : (ΑΦΜ αγοραστή και πωλητή, μοναδική υποβολή τιμολογίου, ενάριθμος ΠΔΕ, κωδικός ΑΑ, ΑΔΑΜ , τύπος π/υ).