Ψηφιακή Προσβασιμότητα

Η ψηφιακή προσβασιμότητα, όπως αναδεικνύεται τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο, αποτελεί πολιτική, κοινωνική και ηθική προτεραιότητα και προβλέπονται συγκεκριμένες προδιαγραφές που πρέπει να τηρούνται κατά το σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων ΤΠΕ της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να διασφαλίζεται η τήρηση της αρχής του καθολικού σχεδιασμού και η προσβασιμότητα αυτών από το σύνολο του πληθυσμού. 

Η προσβασιμότητα στο διαδίκτυο και στις εφαρμογές για φορητές συσκευές εξασφαλίζει τη συμμετοχικότητα και αναφέρεται στη δυνατότητα του συνόλου του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων με αναπηρία, να αντιλαμβάνεται, να πλοηγείται και να αλληλοεπιδρά με το διαδίκτυο και το ψηφιακό περιεχόμενο, προωθώντας έτσι την ισότιμη συμμετοχή και τις ίσες ευκαιρίες.

Στην Ελλάδα, η ενωσιακή νομοθεσία για την προσβασιμότητα ενσωματώθηκε με το Νόμο  4727/2020 (ΦΕΚ 184/Α/23.09.2020), ο οποίος καθιερώνει ένα ολοκληρωμένο σύστημα καταγραφής και παρακολούθησης της συμμόρφωσης των ιστοτόπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές του δημόσιου τομέα, με τις απαιτήσεις ψηφιακής προσβασιμότητας.

Αρμόδιος φορέας για την παρακολούθηση και εφαρμογή των θεμάτων ψηφιακής προσβασιμότητας είναι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και συγκεκριμένα το Τμήμα Ψηφιακής Προσβασιμότητας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Διεύθυνσης Ψηφιακής Στρατηγικής της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων &  Ψηφιακής Διακυβέρνησης (π.δ. 40/2020), το οποίο έχει, μεταξύ άλλων, τις εξής αρμοδιότητες:

Αναφορικά με την προσβασιμότητα των ιστοτόπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές των οργανισμών του δημόσιου τομέα, όλες οι δράσεις και τα έργα ΤΠΕ θα σχεδιάζονται εξ αρχής τηρώντας την αρχή του καθολικού σχεδιασμού, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το σύνολο του πληθυσμού, στη μεγαλύτερη δυνατή έκταση, χωρίς ανάγκη προσαρμογής ή εξειδικευμένου σχεδιασμού,  και χωρίς να αποκλείονται οι υποβοηθητικές συσκευές για συγκεκριμένες ομάδες ατόμων με αναπηρίες, όπου αυτό απαιτείται.

Τέλος, στόχος του  Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι ο ανασχεδιασμός και η απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών, ώστε όλοι οι πολίτες να μπορούν να πραγματοποιούν σημαντικό πλήθος των συναλλαγών τους ηλεκτρονικά, χωρίς να απαιτείται η φυσική τους παρουσία, εφαρμόζοντας βασικές αρχές του ψηφιακού μετασχηματισμού, ήτοι την αρχή  “once only principle – αρχή μόνον άπαξ”, “mobile first” και «24 ώρες το 24ωρο».


Επικοινωνία: accessibility@mindigital.gr

Πηγές πληροφόρησης

  1. Πρότυπο WCAG 

  2. Περιγραφή Αρχών Προσβασιμότητας, Οδηγιών & Κριτηρίων επιτυχίας

  3. Ανάλυση & χρήσιμα παραδείγματα για καθένα κριτήρια και πως να επιτευχθεί η συμμόρφωση με αυτά 

  4. Έκθεση Παρακολούθησης της Ψηφιακής Προσβασιμότητας Ιστοτόπων & Εφαρμογών για φορητές συσκευές των Δημόσιων Φορέων & Οργανισμών στην Ελλάδα

  5. Οδηγός Προσβασιμότητας για ιστοτόπους και εφαρμογές για φορητές συσκευές των οργανισμών της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης Οδηγός

  6. Νόμος  4727/2020 (ΦΕΚ 184/Α/23.09.2020)

  7. Λίστα εργαλείων αυτοματοποιημένων ελέγχων κατά WCAG

  8. Οδηγίες επιλογής κατάλληλου εργαλείου αξιολόγησης κατά WCAG