Περιγραφή και Βασικά χαρακτηριστικά του έργου
Το έργο govERP είναι μία πολυσύνθετη μεταρρύθμιση που περικλείει αλλαγές σε διάφορους τομείς και θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου επιχειρησιακού μοντέλου.
Σε συνάφεια με τους στόχους του έργου, το νέο επιχειρησιακό μοντέλο στηρίζεται σε έξι (6) βασικούς πυλώνες:
Εφαρμογή λογιστικής πλήρως δεδουλευμένης βάσης βάσει του ΠΔ 54/2018 και του Λογιστικού Πλαισίου Γενικής Κυβέρνησης για το σύνολο των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.
Εναρμόνιση λειτουργίας Τακτικού Π/Υ – ΠΔΕ και εισαγωγή του Προϋπολογισμού Επιδόσεων και της συνδεόμενης με αυτόν νέας ταξινόμησης προγραμμάτων, καθώς και του Green Budgeting.
Εναρμόνιση, ενσωμάτωση και τυποποίηση του συνόλου των διαδικασιών των ΓΔΟΥ της Κεντρικής Διοίκησης εντός του govERP.
Απλοποίηση και τυποποίηση διαδικασιών εκτέλεσης δαπανών Κρατικού Π/Υ (Τακτικού και ΠΔΕ).
Συνολική παρακολούθηση των τραπεζικών διαθεσίμων των Φορέων της Κεντρικής Διοίκησης και της Γενικής Κυβέρνησης και ένταξη διαδικασιών Ταμειακού Προγραμματισμού εντός του govERP.
Συλλογή, ενοποίηση και παρακολούθηση οικονομικών στοιχείων για το σύνολο των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.
Το νέο αυτό επιχειρησιακό μοντέλο θα ενσωματωθεί στο πληροφοριακό σύστημα govERP, οι βασικές λειτουργίες του οποίου είναι οι παρακάτω:
- Προϋπολογισμός (κατάρτιση, παρακολούθηση, αναμορφώσεις, εκτέλεση, συμπεριλαμβανομένου και του προϋπολογισμού επιδόσεων)
- Διαχείριση συμβάσεων (δημιουργία, αναθεώρηση, παρακολούθηση)
- Ηλεκτρονικό τιμολόγιο (λήψη, πληρωμή)
- Διαδικασίες Προμηθειών (διαγωνιστική διαδικασία, σύναψη και εκτέλεση σύμβασης, διαχείριση τιμολογίων)
- Θησαυροφυλάκιο (ταμειακός προγραμματισμός, παρακολούθηση διαθεσίμων και Κρατικών Εγγυήσεων)
- Πληρωμές (εντολές πληρωμών Κεντρικών Διευθύνσεων, εξόφληση ενταλμάτων μέσω τραπεζικού συστήματος, παρακολούθηση μητρώου δεσμεύσεων, τακτοποίηση διαχείρισης δημοσίων υπολόγων)
- Λογιστική (διενέργεια λογιστικών εγγραφών με τη σχετική εποπτεία και έλεγχο, παρακολούθηση και ορθή καταγραφή λογιστικών γεγονότων, διαδικασίες τέλους περιόδου/χρήσης, κατάρτιση ατομικών και ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων)