Η σημασία της εφαρμογής μεθοδολογίας αξιολόγησης της προσβασιμότητας
Η εφαρμογή μεθοδολογίας για την αξιολόγηση της ψηφιακής προσβασιμότητας στους ιστοτόπους και τις εφαρμογές είναι σημαντική για:
α) τη συμμόρφωση με το ισχύον θεσμικό,
β) την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας,
γ) τη βελτίωση της εμπειρίας χρήστη και
δ) την προώθηση της συμπερίληψης και κοινωνικής ένταξης.
Βασικά βήματα και τεχνικές που μπορούν να συμπεριληφθούν στη μεθοδολογία αξιολόγησης της ψηφιακής προσβασιμότητα, αποτελούν:
-
Κατανόηση του θεσμικού πλαισίου
-
Καθορισμός στόχων
-
Διενέργεια αυτόματων δοκιμών
-
Διενέργεια χειροκίνητων δοκιμών
-
Συμμετοχή χρηστών στην αξιολόγηση
-
Βελτιστοποίηση με ασύγχρονες τεχνολογίες, όπως αναγνώστες οθόνης
-
Διαρκείς δοκιμές συμμόρφωσης (ειδικά μετά την προσθήκη περιεχομένου)
-
Δημιουργία μηχανισμού ανατροφοδότησης με τους πολίτες
Για την πραγματοποίηση των αυτόματων δοκιμών ο οργανισμός World Wide Web Consortium διαθέτει πλήρη λίστα εργαλείων αυτοματοποιημένου ελέγχου, που βασίζονται είτε σε ανοιχτό λογισμικό είτε σε υπηρεσίες που είναι δημόσια διαθέσιμες. Τα εργαλεία αυτά μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη διενέργεια βασικών απλοποιημένων ελέγχων. Επίσης, παρέχονται και οδηγίες για την επιλογή του κατάλληλου εργαλείου αξιολόγησης.
Ενδεικτικά εργαλεία αξιολόγησης είναι τα ακόλουθα: WAVE, Deque Axe Dev Tools, Accessibility Insights for Web, Siteimprove Accessibility Checker, AccessMonitor κοκ, πολλά από τα οποία διατίθενται και ως επεκτάσεις για τους φυλλομετρητές.
Επισημαίνεται ότι οι αυτόματες δοκιμές προσφέρουν μία πρώτη εικόνα συμμόρφωσης, ωστόσο δεν διασφαλίζουν την πλήρη προσβασιμότητα του ιστοτόπου ή/και εφαρμογής. Οι αυτόματες δοκιμές θα πρέπει να συμπληρώνονται από χειροκίνητες δοκιμές, με συνεργατική αξιολόγηση και τη συμμετοχή χρηστών, και διαρκείς δοκιμές ώστε να διασφαλίζεται η προσβασιμότητα των ιστοτόπων και να επιτυγχάνεται υψηλή ποιότητα εμπειρίας χρήστη.
Η διάθεση ενός μηχανισμού ανατροφοδότησης ως τρόπος επικοινωνίας με τους πολίτες για την επισήμανση τυχόν αστοχιών ως προς την ψηφιακή προσβασιμότητα ενός ιστοτόπου και τη συλλογή προτάσεων βελτίωσης, κρίνεται ως ιδιαιτέρως χρήσιμη για τη συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και εν τέλει την προσφορά καλύτερης εμπειρίας χρήστη προς τους πολίτες.