1.faqs - οκ

1.    Γενικές Ερωτήσεις

 

 1.1    Πώς ορίζεται το Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο στις συναλλαγές B2G;

 

Είναι το τιμολόγιο που έχει εκδοθεί, διαβιβαστεί και παραληφθεί σε διαρθρωμένη ηλεκτρονική μορφή, η οποία επιτρέπει την αυτόματη και ηλεκτρονική επεξεργασία του. (ν.4601/19, αρθ.149, παρ. 1).  Το ηλ. τιμολόγιο πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις και τους κανόνες που περιγράφονται στην ΚΥΑ  για την αρχιτεκτονική και τη ΚΥΑ για το μορφότυπο (δες κεντρική σελίδα αναφορά στο Νομικό Πλαίσιο). Επομένως η τυχόν αποστολή ενός αρχείου εικόνας τιμολογίου (π.χ. αρχείο PDF,  κ.λπ.) μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε μια Αναθέτουσα Αρχή, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ηλεκτρονικό τιμολόγιο δημοσίων συμβάσεων.

 

 1.2 Είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική τιμολόγηση στις συναλλαγές B2G; 

 

Με την αριθ. 52445ΕΞ2023/4-4-2023 ΚΥΑ (Β' 2385), η οποία εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 154 του ν.4601/2019, ξεκινά η σταδιακή εισαγωγή υποχρέωσης για έκδοση ηλεκτρονικού τιμολογίου κατά την εκτέλεση των δημοσίων συμβάσεων αλλά και κατά την εκτέλεση λοιπών δαπανών. Πιο συγκεκριμένα:
 
α. Για συμβάσεις που συνάπτονται και εκτελούνται από τα Υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Μετανάστευσης και Ασύλου, το Δήμο Αθηναίων, την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (Ε.Κ.Α.Π.Υ.), την Εθνική Κεντρική Αρχή Αγορών του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε., το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την «Αττικό Μετρό Α.Ε.», την ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και την Εγνατία Οδό ΑΕ, οι διαδικασίες σύναψης των οποίων εκκινούν μετά την 12η Σεπτεμβρίου 2023,

β. για συμβάσεις που συνάπτονται ή/και εκτελούνται από φορείς Κεντρικής Διοίκησης, οι διαδικασίες σύναψης των οποίων εκκινούν μετά την 1η.1.2024.

γ. για συμβάσεις που συνάπτονται ή/και εκτελούνται από λοιπές πλην Κεντρικής Διοίκησης, αναθέτουσες αρχές/αναθέτοντες φορείς, οι διαδικασίες σύναψης των οποίων εκκινούν μετά την 1η.6.2024,

δ. για λοιπές δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης που τιμολογούνται από την 1η.1.2025.  Εντούτοις επισημαίνεται ότι οι προμηθευτές που έχουν ήδη επιλέξει την χρήση Υπηρεσιών Παρόχου Ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων και έχουν υποβάλλει τη «Δήλωση Αποκλειστικής Έκδοσης Στοιχείων μέσω Παρόχου» στη Φορολογική Διοίκηση (ΑΑΔΕ Α.1258/23.11.20 και Α.1138 12.6.20 ), υποχρεούνται να εκδίδουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά τιμολόγια τα οποία οι φορείς του δημοσίου υποχρεούνται να παραλαμβάνουν, βάσει του ανωτέρω νόμου.

 

 

 1.3 Ποιες συμβάσεις/συναλλαγές με το Δημόσιο εξαιρούνται από την υποχρέωση έκδοσης ηλεκτρονικού τιμολογίου;

 

Οι περιπτώσεις για τις οποίες οι Προμηθευτές δεν υποχρεούνται στην έκδοση Ηλεκτρονικού τιμολογίου είναι:

 

  • συμβάσεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ν. 3978/2011, όταν η σύναψη και η εκτέλεσή τους έχουν χαρακτηριστεί απόρρητες ή πρέπει να συνοδεύονται από ειδικά μέτρα ασφαλείας (άρθρο 148 του ν.4601/2019),
  • συμβάσεις και συναλλαγές που εκτελούνται αποκλειστικά στο εξωτερικό,
  • συναλλαγές, που διέπονται από ειδικούς διαδικαστικούς κανόνες διεθνούς οργανισμού ή διεθνούς συνθήκης ή διακρατικής συμφωνίας,
  •  ειδικές συμβάσεις ή συμφωνίες, με αντικείμενο την προμήθεια υλικού μέσω στρατιωτικών πωλήσεων εξωτερικού (άρθρο 151 του ν.4601/2019),
  • συμβάσεις μεταξύ φορέων του δημοσίου τομέα, που ανατίθενται σύμφωνα με τα άρθρα 12 & 247 του ν. 4412/2016 και συμβάσεις παραχώρησης μεταξύ φορέων του δημοσίου τομέα, που ανατίθενται σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 4413/2016 (άρθρο 2 της αριθ. 52445 ΕΞ 2023/4-4-2023 κ.υ.α.)
  • συμβάσεις ήσσονος αξίας (άρθρο 2 της αριθ. 52445 ΕΞ 2023/4-4-2023 κ.υ.α.) και
  • Λοιπές δαπάνες το ύψος των οποίων είναι έως 2.500 ευρώ (άρθρο 2 της αριθ. 52445 ΕΞ 2023/4-4-2023 κ.υ.α.)

 

 1.4 Είναι υποχρεωτική η παραλαβή του Ηλεκτρονικού Τιμολογίου στις συναλλαγές B2G; 

 

Σύμφωνα με v. 4972/ 23-9-2022 (άρθρα 158-160)  που αποτελεί την τροποποίηση του v. 4601/2019 για την Ηλεκτρονική Τιμολόγηση  στις Δημόσιες Συμβάσεις, όλες οι Αναθέτουσες Αρχές υποχρεούνται να παραλαμβάνουν ηλεκτρονικό τιμολόγιο ανεξαρτήτως ύψους π/υ σύμβασης.  Επιπλέον η ηλεκτρονική τιμολόγηση αφορά όλα τα ηλεκτρονικά τιμολόγια που εκδίδονται για κάθε κατηγορία δαπάνης των αναθετουσών αρχών.
 

 

 1.5 Πως ταξινομούνται οι φορείς του Δημοσίου Τομέα;

 

Το άρθρο 14 του ν.4270/2014 ορίζει ότι:
Ο Δημόσιος τομέας περιλαμβάνει τη Γενική Κυβέρνηση, τα εκτός αυτής νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ), καθώς και τις εκτός αυτής δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς του Κεφαλαίου Α` του ν. 3429/2005 (Α`314), Λοιποί φορείς της Γενικής Κυβέρνησης είναι οι φορείς που περιλαμβάνονται στη Γενική Κυβέρνηση εκτός από αυτούς που ανήκουν στην Κεντρική Διοίκηση και προσδιορίζονται από το Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, που τηρείται με ευθύνη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και αποτελούν ξεχωριστά νομικά πρόσωπα που εποπτεύονται από φορείς της Κεντρικής Διοίκησης ή από ΟΤΑ. Η Κεντρική Διοίκηση ή Δημόσιο ή Κράτος περιλαμβάνει την Προεδρία της Δημοκρατίας, τα Υπουργεία και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, τις Ανεξάρτητες Αρχές που δεν έχουν νομική προσωπικότητα και τη Βουλή των Ελλήνων (για λόγους στατιστικής ταξινόμησης).
 
Για τη συμπλήρωση του είδους του προϋπολογισμού στο ηλεκτρονικό τιμολόγιο χρειάζεται να γνωρίζετε τον τύπο του φορέα που ανήκει η Αναθέτουσα Αρχή/παραλήπτης του τιμολογίου, βάσει της ανωτέρω ταξινόμησης. Μπορείτε να τον αναζητήσετε στο Μητρώο Αναθετουσών Αρχών https://webapps.gsis.gr/dsae2/foreisreg/faces/pages/mainmenu/anOikYpList.xhtml στη στήλη «Τύπος φορέα».

 

 

 1.6 Ποια είναι η σχέση του Ηλεκτρονικού Τιμολογίου στις συναλλαγές B2G με το myDATA;

 

Το Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο με αποδέκτη/παραλήπτη φορέα του Δημοσίου, όπως και κάθε άλλο τιμολόγιο, διαβιβάζεται πρώτα στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA,, λαμβάνει το Μοναδικό Αριθμό Καταχώρησης (ΜΑΡΚ) και στη συνέχεια διαβιβάζεται από τον Πάροχο Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης στο σημείο υποδοχής της ΓΓΠΣΨΔ. Από τα παραπάνω εξαιρούνται  οι συναλλαγές για τις οποίες δεν υπάρχει υποχρέωση διαβίβασης στην πλατφόρμα myDATA οπότε το Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο διαβιβάζεται απευθείας στο Access Point του Δημοσίου.

 

 

1.7 Πως μπορεί να στείλει ένας πωλητής Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο σε Δημόσιο Φορέα;

Ο πωλητής αγαθών ή/και υπηρεσιών προς το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να  συμβληθεί με έναν Πιστοποιημένο Πάροχο υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης στοιχείων.

Ο Πάροχος υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης  στοιχείων πρέπει να έχει πιστοποιηθεί από :

α) την Επιτροπή Ελέγχου Καταλληλότητας της ΑΑΔΕ (Απόφαση Υφυπουργού Οικονομικών Α1035/2020) 
β) τον οργανισμό Open PEPPOL AISBL ως σημείο πρόσβασης μέσω της Εθνικής Αρχής PEPPOL (ΓΓΠΣΨΔ) και
γ) να έχει ολοκληρώσει με επιτυχία  τους ελέγχους με το Κέντρο Διαλειτουργικότητας (ΚΕΔ) της ΓΓΠΣΨΔ

Η σχετική λίστα των παρόχων που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις βρίσκεται στο: Πάροχοι Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης

 

 

 1.8 Τι είναι το Κέντρο Διαλειτουργικότητας (ΚΕΔ) και τι υπηρεσίες παρέχει για το Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο;

Το Κέντρο Διαλειτουργικότητας (ΚΕΔ) είναι το πληροφοριακό σύστημα της ΓΓΠΣΨΔ που έχει ως στόχο τη διασύνδεση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Δημόσιας Διοίκησης.
Στο ΚΕΔ υλοποιείται το μοναδικό σημείο υποδοχής τιμολογίων για τους φορείς του Δημόσιου Τομέα και ο κόμβος δρομολόγησης των στοιχείων τους στα πληροφοριακά συστήματα των αρμοδίων φορέων.  (Πληροφορίες για το ΚΕΔ στην σελίδα https://www.gsis.gr/dimosia-dioikisi/ked)

 

 

 1.9 Τι είναι ο Εθνικός Μορφότυπος;

Με τον Εθνικό Μορφότυπο Ηλεκτρονικού Τιμολογίου (ΗΤ) ορίζονται τα πεδία και οι ομάδες πεδίων που πρέπει να συμπληρώνονται στο Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο στο πλαίσιο συναλλαγών B2G , για τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας, λαμβάνοντας υπόψη και το υπάρχον εθνικό, νομικό και επιχειρησιακό κανονιστικό πλαίσιο.

Το Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο στο οικοσύστημα της κατά PEPPOL Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης βασίζεται στο ανοικτό πρότυπο XML (XSD schema της W3C) και  συμμορφώνεται τεχνολογικά και σημασιολογικά ως προς τα πεδία, δομή, επιχειρησιακούς κανόνες, πιθανούς περιορισμούς και επεκτάσεις με το πρότυπο W3EN 16931-1:2017, με τις πανευρωπαϊκές προδιαγραφές του PEPPOL CIUS (Core Invoice Usage Specifications) και με τις ανά χώρα ειδικές προδιαγραφές-προσαρμογές του Εθνικού Μορφότυπου. Οι προσαρμογές των εθνικών μορφότυπων είναι στην ευθύνη της τοπικής PEPPOL Authority (PA), δεν παραβιάζουν το  PEPPOL CIUS και δεν ισχύουν εκτός δικαιοδοσίας της PA.  Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις  προδιαγραφές των προαναφερθέντων προτύπων, το Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο αυτόματα απορρίπτεται από τους μηχανισμούς ελέγχων  του PEPPOL.  

Περιγραφή του Εθνικού Μορφότυπου μπορεί να ανευρεθεί στην σχετική ιστοσελίδα της ΓΓΠΣΨΔΔ  https://www.gsis.gr/e-invoice.

 

 

1.10 Τι είναι το PEPPOL;

Ως  PEPPOL (Pan European Public Procurement On Line) ορίζεται μια συλλογή επιχειρησιακών, λειτουργικών, σημασιολογικών και τεχνικών προδιαγραφών, διατάξεων νομικού πλαισίου, λογισμικού και δημόσιου δικτύου δεδομένων, που αναγνωρίζονται εν τω συνόλω μέσω του όρου PEPPOL Interoperability Framework, η υλοποίηση και εφαρμογή των οποίων επιτρέπει  στις ευρωπαϊκές (και όχι μόνο) επιχειρήσεις  του Ιδιωτικού Τομέα να συναλλάσσονται διασυνοριακά κατά ηλεκτρονικό και ομοιογενή τρόπο με τον Ευρωπαϊκό Δημόσιο Τομέα στη περίπτωση B2G (αλλά και μεταξύ τους στη περίπτωση B2B), εύκολα, με ασφάλεια, αξιοπιστία, εμπιστευτικότητα  και αποτελεσματικότητα, όσον αφορά τις διαδικασίες προμηθειών (e-procurement), αυξάνοντας έτσι τον ανταγωνισμό για κρατικές και όχι μόνο συμβάσεις και έχοντας ως αποτέλεσμα την βέλτιστη αξιοποίηση των χρημάτων των φορολογουμένων πολιτών. Στoν Ελληνικό Δημόσιο Τομέα συγκεκριμένα, η εφαρμογή του PEPPOL αφορά το σχεδιασμό, υλοποίηση και αξιοποίηση κατανεμημένων, συνεργαζόμενων υπηρεσιών της διαδικασίας της Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης (e-invoicing), στο πλαίσιο των προμηθειών του Ελληνικού Δημοσίου (ΦΕΚ 2425 Β, 18-7-2020).  

 

 

 1.11 Τι είναι το PEPPOL CIUS;

Το Core Invoice Usage Specification (CIUS) είναι μια εξειδίκευση χρήσης σε σχέση με το βασικό πρότυπο ΕΝ 16931, δηλαδή ορίζει επιπλέον του core model, περιορισμούς και διαφοροποιήσεις χρήσης σε Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο, χωρίς αυτά να μειώνουν την διακρατική εφαρμοσιμότητά του.  Ειδικότερα για την Ελλάδα για συναλλαγές B2G έχει θεσπισθεί και υλοποιηθεί το λεγόμενο Greek CIUS (Εθνικός Μορφότυπος Ηλεκτρονικού Τιμολογίου) μέσω σχετικής ΚΥΑ (ΦΕΚ 2425/Β 18-06-2020) και  επόμενων τροποποιήσεών της, η οποία περιγράφει και θεσπίζει τις κατά PEPPOL επιτρεπτές διαφοροποιήσεις σε έννοιες, δεδομένα, τύπους και κανόνες που αφορούν τα επιχειρησιακά πεδία και οντότητες δεδομένων του Ηλεκτρονικού Τιμολογίου,  οι οποίες είναι απαραίτητες  για την απρόσκοπτη εφαρμογή της κατά PEPPOL ηλεκτρονικής τιμολόγησης στην ελληνική πραγματικότητα. 

 

 

 1.12 Τι δεν αποτελεί ηλεκτρονικό τιμολόγιο στις συναλλαγές B2G;

Για τους σκοπούς της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελούν ηλεκτρονικό τιμολόγιο τα ακόλουθα:

  i) Απλό αρχείο εικόνας. 

 ii) Ένα σκαναρισμένο έγχαρτο τιμολόγιο (σε μορφή πχ. pdf), που αποστέλλεται στoν Φορέα μέσω email ή άλλου μέσου.

iii) Τιμολόγια που εκδίδονται μέσω της εφαρμογής "timologio" της ΑΑΔΕ. Η εφαρμογή αυτή δεν αποτελεί εφαρμογή έκδοσης ΗΤ αλλά παρέχει τη δυνατότητα στους οικονομικούς φορείς μηχανογραφικής έκδοσης και αυτόματης διαβίβασης τιμολογίων στην πλατφόρμα myData της ΑΑΔΕ. Τα εκδιδόμενα αυτά παραστατικά διατίθενται σε μορφή pdf ενώ η ευθύνη αποστολής τους στον λήπτη ανήκει στον εκδότη οικονομικό φορέα

 

 

 1.13 Ποιες οι καταστάσεις του Ηλεκτρονικού Τιμολογίου κατά τη ροή της διακίνησης και διαχείρισής του;
ΚΩΔΙΚΟΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑ PEPPOL
0 ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΚΕΔ Message acknowledgement (AB)
1 ΛΗΨΗ ΑΠΟ ΙΤ In Process (IP)
2 ΑΠΟΔΟΧΗ Approved (AP)
3 ΣΕ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ  
4 ΑΠΟΡΡΙΨΗ Rejected (RE)
5 ΠΛΗΡΩΜΗ Paid (PD)
6 ΜΕΡΙΚΗ ΠΛΗΡΩΜΗ Paid (PD) με περιγραφή για PPD
7 ΥΠΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ Under query (UQ)
-50 SOFT REJECT Rejected (RE) με περιγραφή του SR για επαναποστολή
-55 SOFT REJECT ERROR Rejected (RE) με περιγραφή για λάθος επαναποστολή μετά από SR
-1 ΑΠΟΡΡΙΨΗ PROJECT REFERENCE      
-2 ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΑΔΑΜ  
-3 ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΕΝΑΡΙΘΜΟΣ  
-4 ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΚΕΔ  
- Άλλοι Κωδικοί απόρριψης  

 

Αναλυτικές οδηγίες για τους κωδικούς απόρριψης θα βρείτε στους Οδηγούς Χρήσης Webservices από το ΚΕΔ για φορείς του Δημοσίου, παρόχους και Προμηθευτές που είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα του ηλεκτρονικού τιμολογίου για τις B2G συναλλαγές https://www.gsis.gr/e-invoice