2.faqs ok

2.   Ερωτήσεις Πωλητών Δημοσίου (Προμηθευτών / Οικονομικών Φορέων)

 

 

 2. 1 Με ποιο τρόπο μπορώ να στείλω ένα Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο που αφορά τη Σύμβαση που έχω συνάψει με ένα Δημόσιο Φορέα;

Βλέπε σχετικό ερώτημα 1.7, ενότητα Γενικές Ερωτήσεις και ιστοσελίδα https://www.gsis.gr/e-invoice.
 

 

 

 2. 2 Πρέπει να έχω κάποια πιστοποίηση ως πωλητής για να μπορώ να στέλνω Ηλεκτρονικά Τιμολόγια στο Δημόσιο;

Δε χρειάζεται ως πωλητής να έχετε κάποια πιστοποίηση με την προϋπόθεση ότι συνεργάζεσθε με έναν Πιστοποιημένο Πάροχο.

Χρειάζεται να διασφαλίσετε τη συνεργασία με κάποιον Πάροχο Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής 'Εκδοσης Στοιχείων (Βλέπε ερώτηση 1.6 Γενικές Ερωτήσεις και ιστοσελίδα Πάροχοι Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης https://www.gsis.gr/parohoi-ypiresion-ilektronikis-timologisis

 

 

 

 2. 3 Επιτρέπεται να αποστέλλονται τόσο πιστωτικά όσο και χρεωστικά ηλεκτρονικά τιμολόγια;  

Ναι. Στην περίπτωση του συσχετιζόμενου πιστωτικού ηλεκτρονικού τιμολογίου (τύπου 5.1) το ηλεκτρονικό τιμολόγιο θα πρέπει να συσχετισθεί με το αντίστοιχο ή τα αντίστοιχα  χρεωστικά που έχουν προηγηθεί, πλην της περίπτωσης μη συσχετιζόμενου ηλεκτρονικού τιμολογίου (τύπου 5.2).  Λεπτομέρειες για την ορθή συμπλήρωση του μορφοτύπου για συσχετιζόμενα και μη ηλεκτρονικά τιμολόγια θα βρείτε σε σχετική τεκμηρίωση στο σύνδεσμο: Οδηγός Μορφοτύπου.

 

 

 2. 4 Πώς συσχετίζονται τα Χρεωστικά με τα Πιστωτικά Τιμολόγια;   

Κάθε συσχετιζόμενο πιστωτικό Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο τύπου 5.1 μπορεί να συσχετισθεί με ένα ή περισσότερα χρεωστικά, με τη χρήση ολόκληρου του αριθμού ID του χρεωστικού ηλεκτρονικού τιμολογίου στο πεδίο συσχέτισης του πιστωτικού.  Αν τα συσχετιζόμενα χρεωστικά είναι παρά πάνω από ένα, θα πρέπει υποχρεωτικά να αφορούν στον ίδιο π/υ και την ίδια σύμβαση. Επίσης, σε κάθε χρεωστικό Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο μπορούν να συσχετισθούν πάνω από ένα πιστωτικά.  

Λεπτομέρειες για την ορθή συμπλήρωση του μορφοτύπου για συσχετιζόμενα και μη ηλεκτρονικά τιμολόγια θα βρείτε σε σχετική τεκμηρίωση στο σύνδεσμο: Οδηγός Μορφοτύπου.

 

 

 2. 5 Ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν στη μηχανογράφησή μου για να στέλνω Ηλεκτρονικά Τιμολόγια;

Σε συνεργασία με τον πάροχο που θα επιλέξετε, θα πρέπει να προσαρμόσετε το Πληροφοριακό σας Σύστημα (ΠΣ)  για την αποστολή ΗΤ προς τον Πάροχο και την παραλαβή μηνυμάτων ενημέρωσης όπως αυτά περιγράφονται από τις ΚΥΑ. 

 

 

 2. 6 Ποιοι είναι οι Πιστοποιημένοι Πάροχοι Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων για τις Δημόσιες Συμβάσεις;

Η λίστα όλων των πιστοποιημένων παρόχων υπηρεσιών ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων τιμολόγησης μπορεί να ανευρεθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση Πάροχοι Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης.

 

 2. 7 Πώς είμαι σίγουρος/ σίγουρη ότι το Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο που έστειλα, διαβιβάστηκε και παραλήφθηκε από την Αναθέτουσα Αρχή;

Με την παραλαβή του Ηλεκτρονικού Τιμολογίου  από την Αναθέτουσα Αρχή  αποστέλλεται απαντητικό ενημερωτικό μήνυμα από το ΚΕΔ το οποίο προωθείται από τον Πάροχο στον Προμηθευτή.  

 

 

 2. 8 Ποια η διαδικασία διόρθωσης ενός Ηλεκτρονικού Τιμολογίου (soft reject);

Για να έχει τη δυνατότητα διόρθωσης ενός Ηλεκτρονικού Τιμολογίου ο Εκδότης θα πρέπει προηγουμένως να έχει προχωρήσει η Αναθέτουσα Αρχή σε αίτημα Διόρθωσης.

 

 

 2. 9  Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να διορθωθεί ένα Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο;

Ένα Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο μπορεί να διορθωθεί όταν έχουν συμπληρωθεί λανθασμένα  συγκεκριμένα πεδία τα οποία περιλαμβάνουν πληροφορίες δρομολόγησης του τιμολογίου στο πληροφοριακό σύστημα της Αναθέτουσας Αρχής και όχι πληροφορίες που ανήκουν στο υποχρεωτικό περιεχόμενο του τιμολογίου. 

Τα πεδία αυτά για ένα χρεωστικό τιμολόγιο είναι: 

i.   Στοιχείο αναφοράς Αγοραστή (ΒΤ-10): 
ii.  Στοιχείο αναφοράς αγαθού/ υπηρεσίας/ μελέτης/ έργου (ΒΤ-11): 
iii. Στοιχείο αναφοράς σύμβασης (ΒΤ-12): 
iv. Στοιχείο αναφοράς εντολής αγοράς (ΒΤ-13): 
v.  Κωδικός αγοραστή (ΒΤ-46): 

Τα πεδία αυτά για ένα πιστωτικό τιμολόγιο τύπου 5.1 είναι: 

Στοιχείο αναφοράς Αγοραστή (ΒΤ-10): 

i.  Στοιχείο αναφοράς Αγοραστή (ΒΤ-10): 
iii. Στοιχείο αναφοράς σύμβασης (ΒΤ-12): 
iv. Στοιχείο αναφοράς εντολής αγοράς (ΒΤ-13): 
v.  Κωδικός αγοραστή (ΒΤ-46):
 

     

 

 2.10 Από πότε θα είναι δυνατή  η εφαρμογή της διαδικασίας  αιτήματος διόρθωσης (SOFT REJECT);

Θα ενημερωθείτε στο Portal του ηλεκτρονικού τιμολογίου  https://www.gsis.gr/e-invoice

 

 

 2.11 Αν υπάρχει λάθος στο Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο,  ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί;

Εφόσον το σφάλμα στο Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο εντοπιστεί πριν την αποστολή του, τότε μπορεί να ακυρωθεί από τον Εκδότη. 
Μετά την αποστολή του και εφόσον το λάθος αφορά συγκεκριμένα πεδία παρέχεται δυνατότητα διόρθωσής του (βλέπε ερώτηση  2.9 )

 

 

 2.12 Μετά την αποστολή τιμολογίου τι ενημερωτικά μηνύματα θα λάβω;

Μετά την αποστολή τιμολογίου ο πωλητής λαμβάνει κατά περίπτωση τα παρακάτω μηνύματα  : 
•    λήψη ή απόρριψη τιμολογίου από το ΚΕΔ, 
•    επιτυχής παραλαβή Ηλεκτρονικού Τιμολογίου  από το σύστημα της Αναθέτουσας Αρχής (προσδιορίζει την ημερομηνία παραλαβής του ΗΤ)
•    απόρριψη από την Αναθέτουσα Αρχή
•    αμφισβήτηση από την Αναθέτουσα Αρχή  (με πιθανή αίτηση για αποστολή πιστωτικού ή άλλων πρόσθετων δικαιολογητικών)
•    Αίτημα Διόρθωσης ή  απόρριψη με δυνατότητα επανυποβολής (soft reject) 
•    αποδοχή 
•    πληρωμή/μερική πληρωμή          

 

 

 2.13 Υπάρχουν περιπτώσεις για τις οποίες μπορώ να κάνω επανυποβολή του τιμολογίου, χωρίς να το έχει ζητήσει η Αναθέτουσα? (η ερώτηση δεν αφορά την περίπτωση του αιτήματος διόρθωσης-SOFT REJECT)

Υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις, οι οποίες προκύπτουν από λάθη στον τρόπο συμπλήρωσης του ηλεκτρονικού αρχείου βάσει Εθνικού Μορφοτυπου. Το τιμολόγιο απορρίπτεται από το ΚΕΔ με ένα αρνητικό μήνυμα και δεν προωθείται στην Αναθέτουσα. Οι πάροχοι είναι ενήμεροι για τα αρνητικά μηνύματα που επιτρέπουν διόρθωση και επανυποβολή του τιμολογίου. Στις περιπτώσεις λήψης αρνητικού μηνύματος (σφάλματος), είναι εφικτή η επαναποστολή του ίδιου ηλεκτρονικού τιμολογίου χωρίς την επαναδιαβίβαση στο myDATA. Για τις περιπτώσεις αυτές θα ενημερωθείτε από τον συνεργαζόμενο πάροχο.

 

 

 2.14 Ποια είναι η σχέση Τιμολογίου και Δελτίου Αποστολής;

Ο Αριθμός του Δελτίου Αποστολής μπορεί να συμπληρωθεί στο πεδίο του μορφότυπου "B-16" το οποίο δεν είναι υποχρεωτικό.  Με βάση τον Ευρωπαϊκό μορφότυπο σε κάθε Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο αντιστοιχείται ένα Δελτίο Αποστολής. Αν κατ' εξαίρεση, υπάρχουν πολλά Δελτία Αποστολής που αντιστοιχούν στο συγκεκριμένο ΗΤ, τότε και μέχρι την κατάλληλη προσαρμογή των Πληροφοριακών Συστημάτων, δύναται να συμπληρώνονται οι επι πλέον (πλην του πρώτου) αριθμοί  Δελτίων Αποστολής στα αντίστοιχα δεδομένα της ομάδας πεδίων BG-24 του μορφότυπου και συγκεκριμένα στα αντίστοιχα δεδομένα του πεδίου BT-122 ο αριθμός του Δελτίου Αποστολής και στα αντίστοιχα δεδομένα του πεδίου BT-123 ο χαρακτηρισμός ##DELTIO.APOSTOL##. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ ανατρέξτε στον Οδηγό Μορφότυπου στο link https://www.gsis.gr/e-invoice

 

 

 2.15 Πώς ενημερώνομαι για την πορεία του Ηλεκτρονικού Τιμολογίου μου;

Βλέπε ερώτηση 2.12

 

 

 2.16 Αν μια σύμβαση έχει δύο πηγές χρηματοδότησης ( πχ από ΠΔΕ και τακτικό π/υ) τι θα συμπληρώσω στο πεδίο "BT-11";

 

Κάθε τιμολόγιο που εκδίδεται πρέπει να αναφέρεται σε μία πηγή χρηματοδότησης. Σε συνεννόηση με την Αναθέτουσα Αρχή θα συμπληρώνεται είτε πηγή χρηματοδότησης 1|ΑΔΑ Ανάληψης (τακτικός π/υ), είτε 2|Ενάριθμος έργου (π/υ ΠΔΕ) ανάλογα με τον προϋπολογισμό που βαρύνει η συγκεκριμένη δαπάνη. Όλα τα παραπάνω απαιτούμενα στοιχεία αναφέρονται στην σύμβαση.

 

 

 2.17 Ποια είναι η ημερομηνία παραλαβής του Ηλεκτρονικού Τιμολογίου  από την Αναθέτουσα Αρχή;

Είναι η ημερομηνία του μηνύματος "ΛΗΨΗ ΑΠΟ ΙΤ" -In Process (IP) ( κωδ. Μηνύματος 1) που αποστέλλεται από το ΚΕΔ.

 

 

 2.18 Πού θα βρω τον ΑΔΑ της Απόφασης Ανάληψης  Υποχρέωσης για τη συμπλήρωση του υποχρεωτικού πεδίου "BT-11" στις περιπτώσεις που αφορούν χρηματοδότηση από τακτικό ή άλλους π/υ;

Τόσο οι διακηρύξεις όσο και οι αποφάσεις ανάθεσης και οι συμβάσεις  αναφέρουν απαραίτητα τον αριθμό της Απόφασης Ανάληψης Υποχρέωσης και κατά συνέπεια και τον ΑΔΑ αυτής.  Σε κάθε περίπτωση η εκάστοτε ΑΑ παρέχει την πληροφορία αυτή.

 

 

 2.19 Στη περίπτωση που υπάρχουν παραπάνω από ένας ΑΔΑ Απόφασης Ανάληψης Υποχρέωσης, ποιόν θα συμπληρώσω στο πεδίο "ΒΤ-11" στις περιπτώσεις που αφορούν χρηματοδότηση από τακτικό ή άλλους π/υ;

Σε κάθε Απόφαση Ανάληψης Υποχρέωσης αναφέρεται αναλυτικά το είδος της δαπάνης και ο σχετικός Αναλυτικός Λογαριασμός Εξόδου (ΑΛΕ)/Κωδικός Αριθμός Εξόδου (ΚΑΕ), που αντιστοιχεί στο είδος που τιμολογείται..

 

 

 2.20 Πού θα βρω τον ενάριθμο έργου για τη συμπλήρωση του υποχρεωτικού πεδίου "BT-11" στις περιπτώσεις που αφορούν χρηματοδότηση από ΠΔΕ;

Στη Σύμβαση αναφέρεται πάντα η πηγή χρηματοδότησης (ΠΔΕ ή/και ενάριθμος). Σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η ανεύρεση του ενάριθμου του έργου, θα πρέπει ο δικαιούχος να απευθύνεται στην αρμόδια Αναθέτουσα Αρχή (ΑΑ).

 

 

 2.21 Εάν εκδώσω Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο και στη συνέχεια απαιτηθεί και έκδοση πιστωτικού, θα πρέπει υποχρεωτικά και το πιστωτικό τιμολόγιο να είναι ηλεκτρονικό;

Σύμφωνα με την αριθμ. 60967/17-06-2020 κυα, σε περίπτωση που απαιτηθεί η έκδοση πιστωτικού τιμολογίου θα πρέπει και αυτό να είναι σε ηλεκτρονική μορφή.

 

 

 2.22 Επιτρέπεται η υποβολή ενός τιμολογίου με τον ίδιο αριθμό (ΒΤ-1) περισσότερες από μια φορές, όταν αυτό έχει παραληφθεί από το ΚΕΔ;

Επιτρέπεται μόνον στην περίπτωση που έχει προηγηθεί η απόρριψή του από την Αναθέτουσα Αρχή με δυνατότητα επανυποβολής (αίτημα διόρθωσης). 

 

 

 2.23 Μπορώ να έχω περισσότερους του ενός παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων (Υ.ΠΑ.Η.Ε.Σ);

Ναι, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας της ΑΑΔΕ ένας πωλητής μπορεί να έχει περισσότερους του ενός παρόχους.
Σε κάθε περίπτωση ο Πάροχος για να υποβάλλει ηλεκτρονικά τιμολόγια σε φορείς του Δημόσιου τομέα πρέπει να έχει πιστοποιηθεί από :
α) την Επιτροπή Ελέγχου Καταλληλότητας της ΑΑΔΕ (Απόφαση Υφυπουργού Οικονομικών Α1035/2020)
β) τον οργανισμό Open PEPPOL AISBL ως σημείο πρόσβασης μέσω της Εθνικής Αρχής PEPPOL (ΓΓΠΣΨΔ)
γ) να έχει ολοκληρώσει με επιτυχία τους ελέγχους με το Κέντρο Διαλειτουργικότητας (ΚΕΔ) της ΓΓΠΣΨΔ
Βλέπε σχετικό ερώτημα 1.7 , ενότητα Γενικές Ερωτήσεις και ιστοσελίδα  https://www.gsis.gr/e-invoice

 

 

 2.24 Στα πλαίσια των φορολογικών μου υποχρεώσεων έχω προσαρμόσει το σύστημα οικονομικής διαχείρισης (ERP) της επιχείρησής μου στις απαιτήσεις διασύνδεσης με το myDATA. Για να μπορώ να υποβάλλω ηλεκτρονικά τιμολόγια στο πλαίσιο  συναλλαγών B2G τι απαιτείται να κάνω;

Ο πωλητής αγαθών ή/και υπηρεσιών προς το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να συμβληθεί με έναν Πιστοποιημένο Πάροχο υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης στοιχείων που να πληροί τις προϋποθέσεις ηλεκτρονικής τιμολόγησης προς το Ελληνικό Δημόσιο (Βλέπε σχετικό ερώτημα 1.7, ενότητα Γενικές Ερωτήσεις και ιστοσελίδα https://www.gsis.gr/e-invoice Σε συνεργασία μαζί του θα κάνετε τις απαραίτητες συμπληρωματικές προσαρμογές στο πληροφοριακό σας σύστημα και στις επιχειρησιακές σας διαδικασίες.
 

 

 

 

 2.25 Είναι υποχρεωτική η αναγραφή των κρατήσεων υπέρ τρίτων (π.χ ΕΑΑΔΗΣΥ κ.λπ.) και παρακρατήσεων (π.χ φορολογία εισοδήματος κ.λπ.) στα ηλεκτρονικά τιμολόγια που στέλνονται στους Φορείς του Δημοσίου;

Όχι δεν είναι υποχρεωτική. Ο υπολογισμός των κρατήσεων και παρακρατήσεων αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη των οικονομικών υπηρεσιών των Φορέων του Δημοσίου. Σε κάθε περίπτωση για πληροφοριακούς μόνο λόγους μπορείτε να αναγράφετε την εκτίμησή σας για τις κρατήσεις / παρακρατήσεις σε συγκεκριμένα πεδία του ηλεκτρονικού τιμολογίου που δεν επηρεάζουν το τελικό συνολικό ποσό του τιμολογίου. Η συμπλήρωση των παραπάνω πληροφοριακών στοιχείων γίνεται με την καθοδήγηση των παρόχων βάσει των οδηγιών μορφοποίησης που είναι αναρτημένες στη σχετική ιστοσελίδα της ΓΓΠΣΨΔ   https://www.gsis.gr/e-invoice

 

 

 

 2.26 Στο φορέα με τον οποίο συνεργάζομαι δεν υπάρχει ένα διαχειριστικό τμήμα αλλά λειτουργούν ξεχωριστές διαχειρίσεις και αποθήκες. Παράδειγμα: φαρμακείο, τα τρόφιμα, τα Υγειονομικά υλικά και τα λοιπά αναλώσιμα υλικά. Πώς ο υπάλληλος της κάθε διαχείρισης θα ξεχωρίζει ποια τιμολόγια τον αφορούν; Πώς θα δρομολογείται το τιμολόγιο στο κατάλληλο διαχειριστικό τμήμα ώστε ο υπάλληλος να μπορεί να το αντλεί;

Ο Μορφότυπος διαθέτει πεδία τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για διευκόλυνση της διαχείρισης των ηλεκτρονικών τιμολογίων όπως:

Αναφορά Εντολής Αγοράς – (Purchase order reference) Αναγνωριστικό της αντίστοιχης Εντολής Αγοράς, σε επίπεδο Η.Τ. (BT-13)

Στοιχείο Αναφοράς Δελτίου Αποστολής – (Despatch advice reference) Στο πεδίο συμπληρώνεται κατά περίπτωση, ο αριθμός του Δελτίου Αποστολής (ΔΑ) του αγαθού στο οποίο αναφέρεται το Η.Τ. (BT-16)

Στοιχείο Αναφοράς Αγοραστή - Buyer reference Ένα αναγνωριστικό που αποδίδεται από τον Αγοραστή και χρησιμοποιείται για σκοπούς εσωτερικής δρομολόγησης (ΒΤ-10)

  • Αν παραλαμβάνετε τα ηλεκτρονικά τιμολόγια μέσω webservices από το ΚΕΔ , τα προαναφερόμενα πεδία υπάρχουν και στις τεχνικές προδιαγραφές των web services
  • Αν παραλαμβάνετε τα ηλεκτρονικά τιμολόγια μέσω του ΕΔΗΤ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πεδίο «Στοιχείο Αναφοράς Αγοραστή» που φαίνεται στην πρώτη σελίδα αναζήτησης της λίστας των ηλεκτρονικών τιμολόγιων που αφορούν τον φορέα σας. 

Μπορείτε να συμβουλευτείτε τον οδηγό μορφότυπου που έχει αναρτηθεί στο Portal για την ηλεκτρονική τιμολόγηση. 

 

 

 

 

 2.27 Η εταιρεία μας είναι προμηθευτής του δημόσιου και είναι απαραίτητο το ηλεκτρονικό τιμολόγιο να συνοδεύεται με συμπληρωματικά έγγραφα (πχ έντυπα μεταφοράς επικίνδυνων ουσιών κλπ) .  Πως μπορούν να ενσωματωθούν στο ηλεκτρονικό τιμολόγιο και να τα παραλάβει η Αναθέτουσα Αρχή;

Τα πεδία BT-123, BT-125 της ομάδας πεδίων BG-24 ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ  του Η.Τ μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την ενσωμάτωση ως binarry object τύπου pdf, csv, jpeg, png αρχείων που υποστηρίζουν το τρέχον Η.Τ. Αναλυτικότερα: 
Το BT-123 θα πρέπει να περιέχει τη συμβολοσειρά INVOICE|URL ή τη συμβολοσειρά  INVOICE|PROVIDER|URL, ενώ το BT-124 το URL που δείχνει στο HTML έγγραφο του Η.Τ στο site του Παρόχου ή το URL του επίσημου site του Παρόχου, αντίστοιχα. Στο BT-125 αποθηκεύομε το ίδιο το περιεχόμενο του συνημμένου εγγράφου, και επιπλέον ως υποχρεωτικές XML attributes  του BT-125, τον  κωδικό MIME ( pdf, csv, jpeg, png) του ενσωματωμένου εγγράφου και το όνομα του αρχείου του ενσωματωμένου εγγράφου αντίστοιχα.
Αξιοποιείται η  τριάδα πεδίων <ΒΤ-123, ΒΤ-124, ΒΤ-125>. Για περισσότερα του ενός επισυναπτόμενα έγγραφα δύναται να χρησιμοποιήσουμε ισάριθμες τριάδες πεδίων <ΒΤ-123, ΒΤ-124, ΒΤ-125>, ως ανωτέρω.
Είναι ο μόνος τρόπος να συνοδεύσουμε με ασφάλεια ένα B2G Η.Τ με ενσωματωμένα έγγραφα.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και στον ΟΔΗΓΟ ΜΟΡΦΟΤΥΠΟΥ 7.0 αναρτημένου στο e-invoice portal της ΓΓΠΣΨΔ.
 

 

 

 

 2.28 Δρομολογήθηκε χρεωστικό τιμολόγιο εσφαλμένως στον τύπο προϋπολογισμού 1 αντί 2, και κατόπιν πιστωτικό ίσης αξίας και δρομολογήθηκε πάλι στον 1.  Η Αναθέτουσα θα πρέπει να μου τα απορρίψει και τα δυο? Έχω συνέπειες με την απόρριψη;

Τα στοιχεία για την ηλεκτρονική τιμολόγηση θα πρέπει να αναφέρονται από την ΑΑ βάσει της νομοθεσίας  (αρθρ. 53, 281 του Ν. 4412/2016 όπως ισχύει) στα έγγραφα της Σύμβασης. 
Τα μηνύματα είναι ενημερωτικά στοιχεία στη διαδικασία της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για την παραλαβή και διαχείριση του ηλεκτρονικού τιμολογίου από τους Δημόσιους φορείς . Κατά συνέπεια δεν υπάρχουν κυρώσεις που να ακολουθούν την απόρριψη ενός Ηλεκτρονικού τιμολογίου
Εφόσον προχωρήσατε σε έκδοση ισόποσου πιστωτικού, η απόρριψη του χρεωστικού και η αποδοχή του πιστωτικού είναι οι σωστές ενέργειες από την πλευρά της Αναθέτουσας Αρχής. Σε διαφορετική περίπτωση θα ακολουθούνταν η διαδικασία της απόρριψης με δυνατότητα επανυποβολής (soft reject) . 

 

 

 

 2.29 Ποιες νομικές συνέπειες φέρει η διαχείριση των μηνυμάτων σε σχέση με τις ενέργειες που κάνει η ΑΑ. Αν υπάρχουν, από ποιο νόμο απορρέουν;

 

Στους κανόνες του PEPPOL (3.3 INVOICE RESPONSE RULES  https://docs.peppol.eu/poacc/upgrade-3/profiles/63-invoiceresponse/#invoice-response-process-rules ισχύουν τα εξής:

Το Invoice Response (απαντητικό μήνυμα) είναι ένα μήνυμα απάντησης που αφορά  συγκεκριμένο χρεωστικό ή πιστωτικό τιμολόγιο που χρησιμοποιείται για να ενημερώσει τον Πωλητή για την κατάσταση ενός τιμολογίου στις διαδικασίες έγκρισης και πληρωμής του Αγοραστή, βάσει των επιχειρηματικών κανόνων του Αγοραστή ή/και μιας συμφωνίας Πωλητή/Αγοραστή.  Κατά συνέπεια δεν έχουν νομική ισχύ.
 

 

 

 

 2.30 Έχω σύμβαση από το '23 ή και παλαιότερα με ΑΑΗΤ λοιπής γενικής κυβέρνησης, η οποία θα παραταθεί/ανανεωθεί μετά τις 1/6. Έχω υποχρέωση έκδοσης ηλεκτρονικού τιμολογίου;

Εφόσον η σύμβασή σας εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής των ν.4412/2016, 4413/2016 & 3978/2011 και παραταθεί μετά την 1/6/2024 σε εφαρμογή συμβατικού όρου, τότε δεν υπάρχει υποχρέωση έκδοσης Ηλεκτρονικού Τιμολογίου. Αντίθετα αν δεν εμπίπτει στις ανωτέρω διατάξεις, εντάσσεται στην κατηγορία λοιπών δαπανών, όπως περιγράφονται στην περίπτωση (δ) της παρ.2 του άρθρου 1 της αριθ. 52445/2023 κ.υ.α. και υφίσταται υποχρέωση για έκδοση Ηλεκτρονικού Τιμολογίου μετά την 1/1/2025